Hodnocení sezóny 2014/2015

09.12.2014 15:01

TJ Sokol Pohled - Hodnocení jara 2015

Trenér Petr Veselka

Do jarních bojů sezony 2014/15 jsme vstupovali z 11 místa a ziskem 17 bodů, které byli dobrým základem ke splnění cíle, což byla záchrana v soutěži.
Příprava na druhou polovinu soutěže začala v zimním období 10. ledna, která začala už bez Pavla Janďourka (ukončení činnosti), Viléma Paušími, Davida Melouna (oba ukončeno hostování), dále se nezapojil Jan Moučka, Jan Růžička, Luboš Venc, Tomáš Šnobl (zdravotní problémy), a tak kvůli nedostatečnému počtu bylo na poslední chvíli zrušeno zimní soustředění v Chotěboři. Proto jsme začali trénovat od pátka do pondělí (průměr 8-10 lidí) v domácích podmínkách, tréninkové jednotky byly oživeny o Alpinning a trénink v bazénu. Během zimní přestávky se tým doplnil o Davida Břízu ze Ždírce nad Doubravou, gólmana Tommáše Dobrovolného z Chotěboře, Miloše Krejdla z Havlíčkova Brodu a Pavla Bártíka z Habrů. Nutno říci, že se
nejednalo o posily, ale doplnění hráčského kádru, abychom soutěž vůbec mohli hrát. Navíc přišli vypomoci nestoři Jiří Polák, Petr Siebenbürger, Miroslav Krpálek. V prvních přípravných zápasech jsme dostali lekci od výborné Ledče nad Sázavou (7:1) a Světlou nad Sázavou (KP) 5:0. Po příchodu nových hráčů se naše herní pojetí zlepšilo, přišly vysoká výhra nad Tisem (11:2), další výhra nad Mírovkou 4:2, Chotěboří B 2:0 a s H. Brod U18 2:1.

Do jarních bojů jsme vstoupili výhrami nad Bedřichovem 1:0 a Kamenicí nad Lipou 2:1. Následně přišel nepovedený první poločas v Novém Rychnově, který byl na posledním místě a u soupeře jsme prohrávali 2:0. Nakonec jsme museli být spokojeni s bodem za výsledek 2:2. V dalším domácím utkání jsme podali dobrý výkon proti prvním Speřicím a konečná prohra 2:3 hodně mrzela. Po bezbrankové remíze na pelhřimovském béčku přišla porážka 2:1 s rozjetou polenskou rezervou. Nejlepší jarní výkon jsme podali ve 21. kole doma proti Havlíčkové Borové (3:1). V následujícím kole jsme hráli s loňským
účastníkem krajského přeboru s Pacovem, po vyhraném poločase 1:0 a dvou neproměněných šancí jsme nakonec prohráli vysoko 1:4. Třetí zápas v řadě v domácím prostředí bylo derby s Věžnicí a remíza 1:1 nám dala tři kola před koncem splnění cíle, a tedy definitivní záchranu v soutěži. Naopak nejhorší zápas po herní stránce jsme sehráli s dlouhodobě se nedařícím Dobronínem, kde jsme po katastrofálním prvním poločase prohrávali "pouze" 4:0. Zlepšený druhý poločas přinesl snížení na 4:2 a kdoví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby se podařilo deset minut před koncem Michalu Sobotkovi přidat kontaktní gól. Nakonec jsme z brejku inkasovali na konečných 5:2. Nejhorší domácí zápas přišel s Leštinou. Celý zápas jsme odehráli pasivně, pomalu bez ohrožení branky, proto prohra 0:5 vzhledem k průběhu zápasu nepřekvapila. Nejhorší výsledek 9:2 přišel v Habrech. Do 35. Minuty jsme byli lepším mužstvem, soupeře jsme přehrávali kombinační hrou, ale za stavu 1:2 přišlo vyloučení Lukáše Sobotky, čehož Habry do poločasu využily k otočení výsledku. Nejdříve z pokutového kopu a o minutu později využily naší nekoncentrovanost. Když po přestávce chybovali v rozehrávce, Petr Slanař s Davidem Klementem bylo za stavu 5:2 o bodech rozhodnuto. Navíc byl David Klement našim druhým vyloučeným hráčem a zápas dopadl, jak dopadl.


Závěr

Do sezony jsme šli s cílem zlepšit defenzivní činnost oproti minulé sezoně, být více produktivní v domácím prostředí, změnit herní styl a pokusit se o lepší
umístění.

1. Defenziva - V této činnosti ke zlepšení nedošlo, oproti minulé sezoně, kdy bylo v tabulce inkasované góly číslo 57, tak nyní je toto číslo 67. Je to i díky nepovedenými posledními třemi koly, kdy jsme inkasovali neuvěřitelných devatenáct branek.

a) Pokud hráči plní, co plnit mají, tak je naše defenziva v pořádku, ale těch výkyvů, kdy hráči neplní stanovené úkoly je příliš. Během sezony jsme v osmi zápasech totálně propadli (Věžnice 5:2, Leština 4:1 a 5:0, Kamenice n. L. 5:3, H. Brod B 5:1, Pacov 4:1, Dobronín 5:2, Habry 9:2). Nekoncentrovanost, lehkovážnost, hra bez nasazení a bojovnosti v těchto zápasech zapříčinil, že po statistických stránkách nemůžeme hovořit o naplnění cílů.

b) Nedisciplinovanost - V sezoně jsme inkasovali 62 žlutých karet a 7 červených karet!!!

2. Domácí zápasy - V tomto ohledu nastalo mírné zlepšení. V sezoně 2013/14 byla tato bilance 5:3:5 a zisk 18 bodů. V letošní sezoně byla bilance 6:2:5 a zisk 20 bodů.

3.  Herní projev - Byli zápasy, jak na podzim, tak na jaře, na které se dalo koukat. Bohužel po zimní přestávce, kdy se trénovalo 4x týdně, se v soutěžní části trénovalo pořádně pouze v pátek, což se ukázalo na tuto soutěž nedostačující. Hráči nabranou fyzičku během zimy rázem ztráceli v průběhu
jara. Jasně vše ukazovaly poslední zápasy. Dalším problémem byla koncovka, ve které jsme nebyli důrazní. Na jaře vstřelených 17 branek je žalostně málo. Oproti podzimu je to o devět branek méně.

4. Nedostatečný kádr - Nebýt výpomoci čtyřicátníků Jiřího Poláka, Petra Siebenbürgera, Moroslava Krpálka a Pavla Pokorného, těžko bychom kolikrát dávali sestavu dohromady.


Statistiky

Góly jaro: 4 - Michal Sobotka, 3 - Bříza, Eis, 2 - Freundenreich, 1 - Klement, Polák, Venc, Pokorný, Slanař.


Góly celkem: 7 - M. Sobotka (2 z PK), 6 - Moučka, 4 - Eis, Pokorný (1 z PK), 3 - Klement, Polák, Bříza, Slanař, Freundenreich, 2 - Šnobl, Zych, 1 - Švec, Janďourek, Venc.

Asistence: 6 - Moučka, 5 - Klement, L. Sobotka, 4 - Slanař, 2 - Zych, Michal Sobotka, Freundenreich, Eis, 1 - Švec, Šnobl, Paušíma, Pospíchal, Pokorný, Polák, Krejdl, Venc.

ŽK: 9 - L. Sobotka, 8 - Klement, 4 - Šnobl, Slanař, Michal Sobotka, Eis, Moučka, Pokorný, Krejdl, 2 - Mach, Růžička, Janďourek, Polák, Bártík, Freundenreich, Bříza, 1 - Meloun, Paušíma, Venc.

 ČK: 2 - L. Sobotka, 1 - Šnobl, Růžička, Eis, Moučka, Klement.


Nejvíce odehraných minut jaro 1080 minut

1080 - Michal Sobotka

1061 - Luděk Freundenreich

1055 - David Klement

990 - Jiří Polák

938 - David Bříza

882 - Josef Eis

715 - Martin Sobotka

687 - Petr Slanař

675 - Jan Růžička

617 - Lukáš Sobotka

605 - Miloš Krejdl, Pavel Bártík

539 - Petr Siebenbürger

341 - Tomáš Dobrovolný

154 - Vojtěch Gruber

132 - Tomáš Šnobl

104 - Jiří Žeguc

90 - Jakub Vašíček, Pavel Pokorný, Miroslav Krpálek

81 - Radek Zych

30 - Jan Moučka


Nejpoctivější v tréninku 85 - 100%

Jiří Žeguc, Josef Eis, David Klement,
Michal Sobotka, Lukáš Sobotka, Martin Sobotka, Luděk Freundenreich, Jakub
Vašíček, Vojtěch Gruber, Pavel Bártík, David Bříza.


Hodnocení hráčů

Jan Růžička - brankář

Dokáže podržet tým v klíčových momentech vyrovnaných zápasů. V zimním období nemá chuť trénovat, chybí mu lepší rozehrávka. Nutně potřebuje adekvátní konkurenci.

Tomáš Dobrovolný - brankář

Mladý brankář, který u nás působil na junior start z Chotěboře, odchytal 341 minut a splnil to, co se od něj očekávalo.

Jakub Vašíček - brankář

Gólman B-týmu, poctivý v tréninku, odchytal poslední zápas v Habrech (9:2). Za inkasované góly nemohl, naopak dalšími zákroky odvrátil ještě vyšší debakl.

 Martin Sobotka - obránce

Vzhledem k jeho poctivosti k tréninkům dostal šanci v A-týmu. Zejména první zápasy mu vyšly nad očekávání, potom měla jeho výkonnost sestupnou tendenci.

Petr Siebenbürger - obránce

Pětačtyřicetiletý borec, který byl na hřišti příkladem mladým hráčům svou bojovností a nasazením.

Jiří Polák - obránce

Nestor pohledského fotbalu. Ve třiačtyřiceti letech patřil k nejlepším na hřišti, nevynechal žádný osobní souboj, dirigoval zadní řady. Týmu hodně pomohl svým přístupem na hřišti.

Josef Eis - obránce

Poctivý a zarputilý hráč. Jeden z mála, který měl nejlepší tréninkovou morálku, má precizní střelu ze střední vzdálenosti. Když se týmu nedařilo, snažil se vzít odpovědnost na sebe.

Lukáš Sobotka - obránce

Velký bojovník, srdcař a poctivý v tréninku. Snaží se strhnout ostatní. Musí zlepšit disciplínu na hřišti.

Miroslav Krpálek - obránce

Další poctivák z pohledské "juniorky", který když bylo  potřeba, rád vypomohl.

Jiří Žeguc - obránce

Hráč, který doplácí na to, že začal s fotbalem v pozdějším věku. Z jeho ctižádosti, bojovnosti, chuti a poctivosti si může většina hráčů vzít příklad. Za odměnu dostal větší příležitost v Habrech, kde rozhodně nepatřil k nejhorším.

Luděk Freudenreich - záložník

Fotbalista, kterému chybí rychlost a fotbalu určitě může dát více. V jeho věku by určitě měl přebírat více odpovědnosti na hřišti, být jedním z lídrů. Výhodou je jeho univerzálnost, kdy dokázal zaskočit i na postu krajního obránce.

Pavel Bártík - záložník

Byl zde na hostování z Habrů. Chyběla mu disciplína jak v herních věcech, tak v chování. Očekávání nenaplnil.

David Klement - záložník

Pracovitý a poctivý hráč. Jeho nadmíra snahy mu bere na klidu, jeho výkony byly nevyrovnané. Doplácí na malou trénovanost celého týmu, jeden z prvních později pociťuje fyzickou nepřipravenost.

Petr Slanař - záložník

Má být mozkem týmu. Tuto roli plní v zápasech, ve kterých se nám daří. Nedokáže tým strhnout v momentech, kdy se nedaří. Naopak je jeden z prvních, který se nechá otrávit.

Radek Zych - záložník

Pro mě jedno z největších zklamání. Všichni jsme věděli, že změnil zaměstnání, odehrál jeden poločas, ale rozhodně ho neomlouvá jeho nekomunikativnost, kdy se z většiny zápasů nedokázal ani omluvit!!!

Vojtěch Gruber - záložník

Mladičký hráč, který má pozici v A-týmu před sebou. Technicky dobře vybavený, ale vzhledem k jeho zdravotním problémům se nedokázal dostat do fyzické připravenosti a herní pohody. Jeho čas přijde na podzim.

Miloš Krejdl - záložník

Velké zklamání pro všechny. Kdyby hrál tak, jak hraje jeho pusa, tak mu je Pohled malý, ale opak je bohužel pravdou.

David Bříza - útočník

Snaživý a bojovný hráč. Chybí mu rychlost a hlavně rozvaha a klid v koncovce. O jeho služby budeme nadále usilovat.

Michal Sobotka - útočník

Byl na jaře nejlepším střelcem, ale stačily mu na to pouze čtyři góly. Hráč jeho kvalit má příliš mnoho ztrát ve středu hřiště. Potřebuje k sobě více technického útočníka.

Tomáš Šnobl - záložník, útočník

Bohužel měl vleklé zdravotní problémy a prakticky celý rok netrénoval. V 64. minutách, ve kterých nastoupil, ukázal, že je pro tým platný a až bude fyzicky připravený, bude patřit k nejlepším.

Jan Moučka - útočník

Vzhledem k jeho vleklým zdravotním problémům odehrál pouze třicet minut.

 

 

TJ Sokol Pohled – Hodnocení podzimu 2014

Trenér Petr Veselka

S letní přípravou jsme začali 11. července, zaměřenou v první části na kondiční složku a později na herní systém. Vzhledem k tomu, že Pohled inkasoval v uplynulé sezoně 57 gólů, jsme se zaměřili na obrannou složku. Bohužel se nám nepodařilo toto zlepšit a to z důvodů taktických a kondičních. Někteří hráči na hřišti nedodrželi, co dodržet měli a většina z nich podcenila tréninkovou morálku od poloviny soutěže. Zejména nám počet inkasovaných branek poškodili zápasy v Kamenici 5:3, ve Věžnici 5:2, v Leštině 4:1, doma s Habry 4:3 a v H. Brodě B 5:1. Během letní přípravy jsme sehráli tři přípravné zápasy Lípa 2:3 (d), Světlá n. S. 4:1 (v), Habry 3:5 (V) a jedno pohárové s Přibyslaví doma 2:6. Sezonu jsme začali domácí remízou s rezervou Havlíčkova Brodu (1:1), následovalo vítězství na Bedřichově (3:2). Nejpovedenější zápasy jsme sehráli doma s Polnou B (2:0) a Novým Rychnovem (3:0). Bojovně jsme zahráli v Havlíčkově Borový (0:1) a v Pacově (1:1). Nejvíce mě mrzí ztráty v domácím prostředí proti Pelhřimovu B, kdy jsme vedli 2:0 a prohráli 2:3 a samozřejmě v té době s posledním Dobronínem, rovněž 2:3. Nepovedený podzim dovršila porážka v předehrávaném jarním kole s brodským béčkem 5:1. celkově hodnotím sedmnáct získaných bodů jako neúspěch.

Důvody špatného podzimu

  1. Velmi špatná tréninková morálka od měsíce září. Hráči spíše hledali výmluvy, než by se nad sebou zamysleli. Dát týdně 8-10 hodin fotbalu, není mnoho a hlavně ho věnují svému koníčku, což mi u některých hráčů nepřipadá. Spíše berou fotbal jako nutné zlo, což je pro vesnický a vůbec fotbal špatně.
  2. Nebudeme si nic nalhávat, tento tým je věkově přestárlý a potřebuje omladit. Ke konci sezony jsme byli rádi za výpomoc veteránů Jiřího Poláka, Pavla Pokorného a z B-týmu Petra Siebenbürgera, kteří nám pomohli kvůli volké marodce v týmu – Slanař, Pospíchal, L. Sobotka, Šnobl a se sebezapřením odehrál některé zápasy David Klement, fit ke konci sezony nebyl ani Radek Zych. Nejvíce byla znát absence Petra Slanaře, který od zápasu v Borové už nenastoupil, a na naší hře to bylo vidět.
  3. Nedodržení taktiky celého týmu při ztrátě míče.
  4. Týmu chybí vůdčí osobnost na hřišti i v kabině.
  5. Nedisciplinovanost hráčů – 32 žlutých karet, 3 červené karty.

Hodnocení hráčů

Jan Růžička – brankář

Ve většině zápasů tým podržel, poctivý v tréninku. Zlepšit musí hru nohama a problémy má s umístěnými střelami ze střední vzdálenosti a s váhou.

Jakub Vašíček – brankář

Odchytal jeden zápas proti Dobronínu, ve kterém nezklamal. Tréninková docházka by mohla být lepší.

Vlastimil Pospíchal – obránce

Po většinu podzimu měl zdravotní problémy.

Lukáš Sobotka – obránce

Práce mu nedovoluje příliš trénovat, na hřišti velký bojovník, někdy doplácí na přemotivovanost a nedodržuje si taktické pokyny.

Michal Sobotka – stoper

Zkušený stoper, ve většině zápasů opora týmu. I on, ale musí zlepšit tréninkovou docházku, ke konci sezony bylo vidět, že ani I. A třída se bez tréninku hrát nedá.

Josef Eis – stoper

Spolehlivý hráč na hřišti i v tréninku, dobrá střela ze střední vzdálenosti.

David Meloun – obránce

Novic v týmu, který se sžívá jak s novým kolektivem, tak si zvyká na dospělý fotbal. Ve většině zápasů hrál spolehlivě.

David Klement – záložník

Poctivý hráč do zápasu i tréninku. Pokud hraje jednoduše, je oporou týmu. Musí zlepšit zrychlení hry, přesnost přihrávky a klid v zakončení.

Petr Slanař – záložník

Do zranění byl oporou týmu. V druhé polovině sezony citelně chyběl.

Tomáš Šnobl – záložník

Pro tým důležitý hráč, ale musí začít jinak přistupovat k tréninkům. Na hřišti odvádí to, co má.

Radek Zych – záložník

Od Radka jsem očekával více. Vím, že je to fotbalista, ale na podzim to neuměl tolik prodat. Mohl absolvovat i více tréninkových jednotek. Měl špatnou fyzickou kondici.

Ondřej Mach – stoper

Odehrál pár minut. Problém je v hlavě. Měl by fotbalu dávat více.

Luděk Freudenreich – záložník

Poctivý hráč na hřišti i v tréninku. Na podzim ho zpomalilo zranění. Potřebuje se více vyhrát, jednou bude oporou týmu.

Luboš Venc – záložník

Neabsolvoval letní přípravu, k týmu se připojil v záři. Na jaře bude přínosem.

Vilém Paušíma – záložník

Nejmladší člen týmu. Šestnáctiletý záložník si na dospělý fotbal zvyká. Chybí mu větší důraz v osobních soubojích a v zakončení. Do budoucna je to velký příslib.

Michal Švec – útočník

Dostal příležitost v A-týmu, kterou moc nevyužil. Očekávám, že zlepší přístup k fotbalu a o dres áčka se bude rvát více.

Pavel Janďourek – útočník

Nechce dávat fotbalu, kolik může. Pro mě velké zklamání.

Jan Moučka – útočník

Nejzkušenější hráč, nejlepší střelec týmů, poctivý v docházce na trénink. Brzy je znechucen, když se nedaří. Méně se rozčilovat, více předávat mladým zkušenosti.

Jiří Polák, Pavel Pokorný, Petr Siebenbürger – Starší borci, kteří nám pomohli, když nás bylo málo. V kabině i v zápase byli cítit. Klobouček dolů před nimi.

 

Statistiky

Góly

6 – Moučka, 3 - M. Sobotka (2 z PK), Pokorný, 2 – Šnobl, Slanař, Zych, Klement, Polák, 1 – Švec, Freudenreich, Eis, Janďourek.

 

Asistence

6 – Moučka, 3 – Slanař, 2 – Zych, Klement, L. Sobotka. 1 – Freudenreich, Švec, Šnobl, Paušíma, Pospíchal, Pokorný, M. Sobotka.

 

ŽK: 6 – L. Sobotka, 4 - Šnobl, 3 – Pokorný, Klement, 2 - Slanař, Moučka, Mach, M. Sobotka, Růžička, Janďoure, 1 - Meloun, Paušíma, Polák, Venc.

 

ČK: 1 – Šnobl, Růžička, L. Sobotka.

 

Nejvíce odehraných minut – 1170

  1. Michal Sobotka – 1170
  2. Josef Eis – 1080
  3. Jan Růžička 1070
  4. Lukáš Sobotka – 1052
  5. David meloun - 1025
  6. David Klement – 945